Tóépítő Blog

Algák elleni küzdelem - Tóápoló szerekkel

Intenzív algásodás a tóban

Az első tavaszi napsütéses, melegebb napokon - de gyakran télen is - megkezdődik az „algavirágzás”.
Bevezetőként egy felmérés (Lavaris / ConSens 2007) néhány megállapítása:
A tótulajdonosok több mint fele (65%), azt nyilatkozta, hogy évente legfeljebb 1 - 4 alkalommal, míg a maradék (25%) állította csak, hogy 4 – 6 alkalommal, vagy annál gyakrabban ápolják a tavukat. A kerti tavak felénél (50%), kevesebb, mint 10.000 liter, és negyedénél (25%) pedig 20.000 liter alatt van a tó vízmennyisége, valamint a kerti tavak többsége (kb.75%) halasítva van.

Mit ért tóápolás alatt? kérdésre, fontossági sorrendben a következő válaszok érkeztek:

 1. algásodás megszüntetése, megelőzése
 2. a tó tisztítása (manuális)
 3. vízcsere, vízpótlás
 4. halak etetése
 5. növényápolás
Tehát, úgy tűnik a tótulajdonosok, a legfontosabb problémának az algásodást tartják.
Algák

Több mint 100.000 különböző algafajta létezik, de megjelenésük létfontosságú a tavak vízfelületén, mert ők felelősek a primer oxigén termelésért, ezen kívül fontos szerepük van még a táplálékláncban is. 

A tótulajdonosoknak három algafajta okoz komoly gondot: 

 • zöld algák - (lebegő alga) – a víz zöld színű („algavirágzás”)
 • fonalas alga – vattaszerű, zöld szőnyeg a vízfelületen, és a sekély részeken, belepi a növényeket
 • kék alga – olajos, kékes-zöld film a vízfelületen, kellemetlen szagú 
Alga képződés a tóperemnél
Mitől képződik alga a kerti tavakban? 

Az algák a vízben, a levegőben (spórák), mindenhol megtalálhatók, és ha megfelelő feltételeket találnak, megkezdődik a tavakban az algainvázió.

Az algásodás kialakulásának feltétele:

 • magas tápanyag tartalom = szén (C) nitrogén (N) foszfor (P)
 • napsütés
 • pangó víz

Az első tavaszi napsütéses, melegebb napokon -de gyakran télen is- megkezdődik az „algavirágzás” A tó tápanyagkészlete tél végére, még az ősszel a tóba került levelek, az elmaradt tóápolás, és a tél folyamán elpusztult, elkorhadt növényi maradványok miatt, nagymértékben megnövekedik. A növények, mikroorganizmusok, mint tápanyag konkurencia, csak jóval később erősödnek meg annyira, hogy képesek legyenek elvonni ezt a tápanyagfelesleget az algáktól.

Ez a kisebb, kevesebb vízmennyiségű tavaknál még hatványozottabban jelentkezik, a vízinövények alacsonyabb száma miatt.
A leggyakrabban elkövetett hiba, hogy csak a tünetet, az algákat semmisítik meg, de az algásodás kialakulásának az okát, és a már elpusztult algák által jelentkező újabb tápanyag többletet nem szüntetik meg. Ezért, érdemes egymást követően, fázisonként, először az algásodás okát, majd az algákat, és legvégén a tápanyag felesleget felszámolni, csökkenteni.

Az algásodás következménye a víz karbonátos (KH) keménységének csökkenése, valamint azt automatikusan követő nagy pH-érték ingadozás (nappal 9,5 – éjjel 6,5).

(Az optimális pH-érték 8,1 - 8,4 - pH-értéket mindig este, azonos időben kell mérni!)

A nagy pH-érték ingadozás miatt, ammónium, és mérgező ammóniák termelődik, ez elvezethet akár a tó biológiai összeomlásához is.
A modern alga megsemmisítők kombinált hatásúak (blokkolják az algák fotoszintézisét, és gátolják a tápanyagfelvételt - az alga éhen hal - hatóanyaguk felgyorsítja a pusztulásukat). Sajnos maradéktalanul nem lehet eltávolítani, kihalászni az elpusztult algákat (főleg a nehezen elérhető helyeken), így jelentős részük a tófenékre merül, és ott újabb tápanyagforrássá válik.

Fonalas alga
Tóápoló szer
Vizinövények visszavágása

Tavaszi tóápolás / algák felszámolása (aktuális: ha a vízhőmérséklet már 10-12 C° felett van)

 1. Elsődlegesen stabilizálni kell a tó vízét, feltétlenül ellenőrizni a KH-, és pH-értékét! Vízminőség stabilizáló, optimalizáló szerek, és aktiváló/indító baktériumok, stb. Beállítani a megfelelő KH (min. 5°- 14°dH), és pH-értéket (7.5 – 8.5 között)! (Vízkeménység növelő, pH-érték csökkentő tóápoló szerekkel.)
 2. Következő feladat az algák felszámolása, megsemmisítése. Az algamegsemmisítő kiválasztásánál figyelembe kell venni, hogy más szer hat a zöld algák, és más a fonalas, vagy a kék algák ellen. Az elpusztult algákat lehetőség szerint ki kell szűrni, halászni
 3. Végezetül a tó magas tápanyagtartalmát kell csökkenteni (ami az algásodást is okozta), valamint az elpusztult, és a tóból el nem távolított algákat (mely újra tápanyagul szolgálna a következő alga nemzedéknek) eltávolítani. (Foszfátcsökkentő/megkötő tóápoló szerekkel, iszapcsökkentővel, optimalizáló tóápoló szerekkel, valamint a halak számát - ha szükséges - feltétlenül csökkenteni és etetésüket optimalizálni / mérsékelni)

Nyári tóápolás / fonalas alga (vízcserénél, sűrű vízpótlás után algásodás alakulhat ki!). Ha a tó vizének foszfát koncentrációja (PO43 -) meghaladja a 0.035 mg/liter értéket, erőteljes algásodás kezdődik. A vezetékes víz foszfát koncentrációja 5 mg/liter! Ebben az esetben, az eljárás megegyezik a tavaszi tóápolásnál leírtakkal.


Őszi tóápolás / algásodás megelőzésére (aktuális: szeptember vége, október)

Megelőző tóápolás, hogy a tél folyamán, illetve tavasszal ne legyen intenzív algásodás. A tó őszi takarítása után (iszapleszívás, lomb eltávolítás, stb.), általában felkeveredik, zavarossá válik a víz. A mélyebben fekvő szerves iszaprétegekből, és az elszáradt növények maradványaiból, foszfátok, tápanyagok szabadulnak fel, ami kedvező feltételeket nyújt az algáknak. (Foszfátcsökkentő / megkötő tóápoló szerek, Iszapcsökkentő és leépítő tóápoló szerek)

Nem minden tóápoló szer használható együtt, ezért érdemes azonos termékcsaládból választani őket.

A tóápoló szerek, de különösen az alga elleni szerek használatakor tartsa be az adagolási előírásokat, gondosan olvassa el a terméktájékoztatót!